Телефон:

+38(050) 387 52 36

+38(067) 473 88 30

E-mail:
  • Клінкерна плитка

    Stroeher

    У серії ASAR випускається широка лінійка аксесуарів не тільки в традиційному, «флорентійському» форматі, а й у сучасному «Loft» форматі. Серія ASAR – це колекція найкращих зразків у класичній гамі продукції заводу Stroeher.

Главная Блог Що таке морозостійкість плитки?

Що таке морозостійкість плитки та як вона впливає на довговічність?

Морозостійкість кераміки підтверджується випробуваннями відповідно до стандарту DIN EN ISO10545-12. Під час випробувань в лабораторних умовах температура змінюється від +5 до -5°C, що дуже далеко від реальних умов. Наш досвід показує, що абсолютна морозостійкість при відповідних властивостях продукту і правильне укладання може мати тільки екструдована кераміка, а не керамограніт. Тому є три причини.

Сухопресовані плитки мають низьке вологопоглинання 0,5%, тому, може здатися, що вони стійкіші і довговічніші. Реальність зовсім інша. Слід подивитися на внутрішню структуру цих двох матеріалів, що мають безпосередній вплив на властивості та зручність використання плитки.

У технології виробництва сухопресованої плитки бачимо, що її структурою є випадково стислі частинки, між якими мікропори закриті і

дуже тонкі капілярні канали. (Малюнок 1). Це призводить до низької абсорбції води, а також вкрай повільним її проходженням. Може здатися, що вода не потрапляє всередину такої плитки. Але це суто теоретичне припущення. Така плитка, не дивлячись на низьке вологопоглинання, все ж таки здатна абсорбувати воду і в наших кліматичних умовах застосовуючи її на відкритому повітрі вона буде піддана впливу вологи. Вода, що залишилася в плитці через сильно ущільнений матеріал і закриту структуру, не має можливості виходу, також не може розширюватися при замерзанні. Це може призвести до пошкодження плитки.

Додаткові ризики – це волога з боку монтажу. Плитки сухого пресування не мають здатності для виведення води з основи. Вода частково входить у плитку і залишаючись під нею може послабити зв'язок із основою.

Frostsicherheit-4.jpg


1.Клінкерна плитка ,виготовлена   2.Клінкерна плитка,виготовлеа

   способом  сухого пресування.        способом екструзії

Внутрішня структура плитки, що виробляється способом екструзії, повністю відрізняється. При виробництві мікроструктура не ушкоджується та зберігається природною та цілісною. Мережа взаємопов'язаних капілярних каналів дозволяє екструдованій плитці краще вбирати вологу, ніж сухопресовану, а також вода легко виводиться назовні (рис 2). Відкрита структура мікропор робить матеріал стійким до замерзання води, що залишилася в плитці. Крім того, завдяки своїй структурі, екструдовані плитки легко виводять вологу з основи, запобігаючи її накопиченню в зоні склеювання плитки. Роблячи висновки, можна стверджувати, що плитки екструдовані, незважаючи на більше вологопоглинання через внутрішні структури, більш довговічні і стійкіші до екстремальних погодних умов. умов.